
donderdag, december 09, 2010
donderdag, september 30, 2010
Interviewvragen
1. Ziet u veel talenten in de schilderswijk om u heen?
2. Bent uzelf getalenteerd? Zo ja? Wat voor talent?
3. Vind u dat talenten veel aandacht krijgen in de schilderswijk?
4. Hoe zorgen we ervoor dat ze meer aandacht gaan krijgen?
5. Moeten er meer talentenjachten, festivals of shows komen in de schilderswijk?
6. Kent U schilderwijkers die zijn uitgegroeid tot echte artiesten? Zo ja? Weet u hoe ze dat voor elkaar hebben hebben gekregen? Zo nee? Hoe zouden ze dat voor elkaar hebben gekregen?
7. Wat is uw advies vOor getalenteerde jongeren?
8. Wat zou u doen als u een mislukte poging had ondergaan?
9. Welke middelen zijn er nodig volgens u om door te breken als artiest?
10. Vind u dat schilderwijkers in het algemeen veel talenten hebben?
11. Hoe belangrijk denkt u dat talent is voor schilderswijk?
12. Vind u dat schilderswijk een echte talentenwijk is?
13. Denkt u dat schilderswijk meer talent bezit dan andere wijken?
14. Hoe lang ben je al bezig met je 'talent'.
15. Hoe oud was u toen u wat met uw talent deed?
1. Organiseert u wel meer van dit soorte festivals?
2. Is er een verschil aan talenten, van schilderswijk en andere wijken?
3.Investeert de gemeente/overheid genoeg geld aan telenten van de schilderswijk denkt u?
4. Valt er iets op Aan talenten in de schilderswijk en andere wijken?
5. Denkt u dat de kansen van deze jongeren groot genoeg zijn om uit te groeien?
6. Welke middelen zijn er nodig volgens u om door te breken als artiest?
7.Vind u dat schilderswijk een echte talentenwijk is?
Schilderswijk
1. Locaties
1. Park + voetbalveld: (vlakbij oranjeplein) een voetballer(ster) (bekend in de buurt)
2. Buurthuis: zanger(es)/ rapper(ster) (beetje bekend in Den Haag)
3. School: (City+ College) basketbal (aanvulling mening van ouders of experts (succes mislukt)
Benoordenhout
1. Hockeyclub: ‘’HDM’’
We gaan een hockeyer volgen en haar/zijn verhaal laten doen en interviewen.
2. Tennisvereniging: ‘’De Aeronouten’’
We gaan een tennisser volgen, vragen stellen en haar/zijn verhaal laten doen.
2.
1. We volgen en interviewen een persoon bij een park + voetbalveld. We stellen hem/haar wat vragen en laten hem/haar zijn verhaal doen.
2. We volgen iemand van straat naar het buurthuis, laten hem/haar zijn/haar verhaal doen, stellen hem/haar wat vragen. ‘’mislukte poging tot succes’’
3. Op school interviewen we Mr. Graaf, we volgen hem naar school (basketbal), stellen hem wat vragen en hij doet zijn verhaal.
3. Intro
Inleiding
In de intro laten we een paar optredens zien van het festival. Daarna filmen we een voor een drie mensen uit Schilderswijk, dan alle drie naast elkaar (met eventueel een bal of een microfoon die ze vasthouden, hangt af van het talent). We laten een beetje de buurt zien (kort).
Kern
We laten eerst de buurt zien en daarna volgen we persoon 1 (voetballer) en laten hem zijn verhaal doen tot een bepaalde punt. Daarna schakelen we over naar persoon 2 (rapper). We laten hem zijn verhaal doen tot een bepaalde punt. Daarna schakelen we over naar persoon 3 (basketbal). We laten hem zijn verhaal doen tot een bepaalde punt. Vervolgens schakelen we weer over naar persoon 1 (voetballer) en laten hem zijn verhaal afmaken, daarna schakelen we over naar persoon 2 die zijn verhaal verder verteld over zijn poging tot succes. Daarna schakelen we over naar persoon 3 (basketbal) die zijn verhaal verder verteld en afmaakt. Tussen de stops van de verhalen stellen we elk persoon drie vragen, daarna komt hun verhaal en dan stellen we de personen twee vragen. Tussen de stops laten we ook ouders of experts aan het woord.
Eerst laten we de buurt zien, daarna volgen we persoon 4 (hockeyer). We laten haar haar verhaal doen tot een bepaalde punt. Daarna schakelen we over naar persoon 5 (tennisser). We laten haar haar verhaal doen tot een bepaalde punt. Daarna schakelen we weer over naar persoon 4 (hockeyer) die haar verhaal afmaakt. Daarna gaan we weer terug naar persoon 5 (tennisser) die haar verhaal afmaakt. Tussen de stops stellen we beide personen drie vragen en nadat ze hun verhaal hebben verteld stellen we hen twee vragen. Tussen de stops laten we ook ouders en/of experts aan het woord.
Slot
We gaan naar de wethouder en laten hem zien hoeveel talent we in Schilderswijk hebben. Vervolgens stellen we hem vragen en bedanken hem voor het interview. Daarna trekken we de conclusie en eindigt onze documentaire.
donderdag, september 23, 2010
Shot's oefenen
Een horizontale camera beweging van links naar rechts van rechts naar links
Tilt:
Een verticale camera beweging van laag naar hoog, van hoog naar laag
Documentaire Talenten in de Schilderswijk
Wat moet de kijker te weten krijgen om de film goed te begrijpen?
De kijker moet weten dat we in een achterstandswijk staan en zou dus zo moeten weten dat de talentvolle mensen niet zo gauw de kans hebben om uit te groeien.
Hoe kom ik tot mijn doel?
Het vinden van talentvolle mensen die de kans niet hebben gehad of hebben om uit te groeien tot echte artiesten.
Onderzoeksvraag?
Hoe zorgen we ervoor dat talentvolle mensen de aandacht krijgen om uit te groeien?
Wat is het einde van ons verhaal?
We gaan naar de wethouder toe en laten het filmpje zien waarin te zien zal zijn hoeveel talent we in schilderswijk hebben. We vragen hem ook om een conclusie.
Wie zijn de belangrijkste personen van ons verhaal?
De talentvolle bewoners van schilderswijk, De talentvolle bewoners uit een andere wijk en de wethouder.
Wie , wat , waar, wanneer, waarom
Waar zijn we in de film?
In de film zijn we vooral buiten op zoek naar mensen die een talent hebben en die ze ook willen laten horen. We zijn ook in buurthuizen om te kijken in hoeverre zij deelnemen aan talenten activiteiten. Over de andere wijk kunnen we nu nog niks zeggen omdat we niet precies weten welke wijk het zal worden.
Wanneer speelt de film?
Ons film kan zich op elk moment en elk periode afspelen.
Wie speelt er in de film?
De talentvolle bewoners van schilderswijk, De talentvolle bewoners uit een andere wijk en de wethouder.
Wat zijn zij in de film?
Talenten die geen kans hebben, talenten die wel een kans hebben, medewerkers van het buurthuis, wethouder,ouders.
Waarom zijn zij in de film?
Om hun verhaal te doen.
Wat is de context?
Zoektocht.
Hoofdpersonen: Word nog besproken.
Tegenstrever: De gemeente van Den haag.
Persoon hier tussenin: Bewoners met een talent.
Wat zijn hun drijfveren?
Uitgroeien tot een echte artiest.
Akte 1:
Het fundament: Mensen laten zien die geen talent hebben en mensen die wel talent hebben maar niet ver zijn gekomen.
Van expositie naar verandering: Nadat we de talenten hebben laten zien gaan we over naar instanties om te vragen in hoeverre zij talenten motiveren om door te gaan.
Spanningsopbouw: Een persoon met talent mislukt in zijn auditie of optreden.
Wendingspunt: Mensen laten zien die talent hebben en daarna mensen laten zien die een mislukte poging hebben gedaan om ver te komen.
Akte 2: De confrontatie
Obstakels: Waarom lukt het die mensen niet om door te breken en wat is er mis?
Wendingspunt: Mensen die er niet in zijn geslaagd om door te breken te motiveren om hun talent een tweede kans te geven.
Van groot naar klein de verhalende structuurelementen:
Samenhang geheel:
Fade in:
Ext. Park - Day
Naamloos zit op een bankje en laat zijn talent horen vervolgens vertelt hij/zij wat zijn talent is en vertelt dan waarom het niet mogelijk is om een echte artiest te worden.
Ext. voetbalveld - Day
Jongetjes lopen met een bal in hun handen het voetbalveld op en beginnen te spelen. Vervolgens stopt er eentje en vertelt wat zijn plannen voor voetbal in de toekomst zijn en hoe hij die zou willen bereiken.
Ext. Buurthuis – Day
We gaan naar een buurthuis. Daar filmen we de jongeren met wat zij aan het doen zijn. We vragen een paar jongeren met wat voor talenten zij hebben. Ook vragen we de jongeren wat zij vinden van hoe er met talenten in de wijk wordt omgegaan. We stellen ook een paar vragen aan jongerenmedewerkers. Wat doet de buurt met jongeren die talent hebben, is de mogelijkheid om te groeien groot in de wijk en wat vinden ze hoe er met talenten in de wijk wordt omgegaan.
Ext. Hangjongeren – Day
Een groepje jongeren zijn aan het rondhangen op straat. We lopen naar hen toe en stellen een paar vragen. Wat vinden zij hoe er met talenten wordt omgegaan, wat voor talenten ze zelf hebben en of er veel talenten in de buurt zijn.
Ext. School – Day
We hebben met een school afgesproken voor een interview. We lopen naar een lokaal. Daar stellen we de leraar een paar vragen; zijn er talenten op deze school, hoe wordt er met talenten op deze school omgegaan, worden ze geholpen om te groeien en is er de mogelijkheid om via school uit te groeien waar ze goed in zijn en heeft de school een sportteam. Daarna lopen we naar de aula en stellen we een paar vragen aan de leerlingen. We vragen wat voor talent zij hebben, of de school veel talenten heeft, wat zij vinden hoe er met talenten op school wordt omgegaan en of de school veel met talenten doet.
Andere wijk
Ext. Pleintje – Day
Een paar onbekende jongeren chillen bij een pleintje. We lopen naar hen toe en stellen een paar vragen; wat voor talenten hebben ze, hoe er met talenten in deze buurt wordt omgegaan en sturen de ouders zelf de jongeren naar bijvoorbeeld een sportclub of zangles. Wordt er veel met talenten in de buurt gedaan en gaan de meeste talenten via de ouders naar bijvoorbeeld een sportclub of zangles.
Ext. Straat – Day
We vragen een onbekende op straat een aantal vragen; wat voor talenten zijn er in de buurt, hoe wordt er met talenten in de buurt omgegaan en wat de geïnterviewde ervan vindt.
Ext. Buurthuis – Day
We gaan naar een buurthuis als er tenminste een buurthuis is in de wijk waar we naartoe willen. Daar filmen we de jongeren die bezig zijn. We stellen de medewerkers een paar vragen; wat voor talenten zijn er in de buurt, organiseert de buurthuis talentenjachten, en wat ze er zelf van vinden. Ook vragen we de jongeren wat voor talenten ze hebben en wat voor talenten er in deze buurt is.
Ext. School - Day
We gaan naar een school en vragen de leraren een paar vragen; wat voor talenten zij op hun school hebben, of e school iets met de talenten doen, of de mogelijkheid er is om via school uit te groeien waar je goed in bent, of de school talenten helpt met ontwikkelen. Ook stellen we een paar leerlingen een paar vragen; wat voor talenten ze hebben, of de school hen daarbij helpt en wat ze vinden hoe er met talent wordt omgegaan.
Ons eigen documentaire
1. Hoe ziet het leven in schilderswijk eruit?
2. Waarom wonen er veel allochtonen in schilderswijk?
3. Wat voor talenten hebben we?
4. Hoe gaan we ervoor zorgen dat die talenten uitkomen?
Inleiding:
De buurt laten zien, mensen interviewen over ’t dagelijks leven en vragen naar hun talenten.
Probleem:
Er word niet veel aandacht besteed aan talenten in schilderswijk.
Reactie:
In een andere wijk het soort talent vergelijken met het talent in schilderswijk.
Climax:
Het talent van de schilderswijk laten zien.
Einde:
We gaan naar de wethouder toe en laten het filmpje zien waarin te zien zal zijn hoeveel talent we in schilderswijk hebben. We vragen hem ook om een conclusie.
Beelden en locaties:
Inleiding:
Probleem:
Reactie:
Climax:
Einde:
woensdag, september 22, 2010
Scenario is basis van elke film of toneelstuk.Het is beschrijving van alle scènes en dialogen. een goed scenario zorgt ervoor dat hele proces van bv. filmmaken soepel verloopt.
Hoe wordt een scenario toegepast in een documentaire?
In een documentaire is een scenario niet echt noodzakelijk, omdat je niet echt een verhaal moet bedenken, maar de feiten onder ogen te zien krijgt. Maar de kwaliteit van de documentaire wordt wel verbeterd als je wel een scenario schrijft. In documentaire is een scenario alleen nodig om richtlijnen te geven.
Opbouw van een film.
1. Introductie
2. Probleem
3. Reactie van de hoofdpersoon op het probleem
4. Climax
5. Einde, alles komt goed
De opbouw van de documentaire Sicko is als volgt:
1. Introductie:
Mensen die niet verzekerd zijn.
2. Probleem:
Slechte zorg in de VS.
3. Reactie van de hoofdpersoon op het probleem:
Er wordt vergeleken met andere landen.
4. Climax:
Gratis behandeling in Cuba.
5. Einde:
Hoofdrolspeler vol goede moed naar de overheid.
Documentaire
woensdag, april 14, 2010

- mediumshot
- lowangle
- geen camera beweging
- zacht licht van beneden
Godzilla staat naar rechts* gedraait en drinkt Kingandra**

shot 2
- mediumshot
- lowangle
- geen camera beweging
- zacht licht van links*
man en vrouw lachen (kijken naar rechts*).Vrouw schrikt en wijst naar links boven*
shot 3
- estabilishing shot
- eye level
- geen camera beweging
- zacht gelijkmatig licht
v.godzilla is in verte te zien midden in de beeld. ze loopt in de richting van de camera (stad)

shot 4
- mediumshot
- eye level
- geen camera beweging
- hard licht van links*(ontploffende vuurtoren)
v.godzilla slaat vuurtoren aan de linker*kant en vernietigt het.
shot 5

- estabilishing
- eye level
- geen camera beweging
- hard licht van
v.godzilla trekt de brug omhoog en vernietigt het

shot 6
- close up
- eye level
- geen camera beweging
- zacht licht van links*
godzilla kijkt naar links*

shot 7
- estabilishing shot
- eye level
- geen camera beweging
- gelijkmatig zacht licht
man en vrouw kijken naar v.godzilla die in richting van camera komt. v.godzilla vernietigt gebouw aan linker* kant.

- mediumshot
- low angle
- geen camera beweging
- zacht licht van links*
men en vrouw kijken naar links*boven met schrikkende gezichten
shot 9
- close up
- eye level
- geen camera beweging
- zacht licht van rechts*achter
v.godzilla kijkt naar godzilla
- close up
- eye level
- geen camera beweging
- zacht licht van achter
godzilla kijkt naar links* en wijst met zijn vinger naar zijn bek
- Full (estabilishing) shot
- eye level
- geen camera beweging
- zacht gelijkmatig licht
godzilla (links*) "plukt"boom aan recht*. Twee vrouwen rennen weg in de richting van camera
- medium-estabilishing shot
- low angle
- geen camera beweging
- zacht gelijkmatig licht
godzilla (recht*) geeft boom aan v.godzilla(links*).Vgodzilla wordt voedend en slaat boom uit handen van godzilla.vervolgens vernietigt ze bol aan linker*kant.
shot 13
- close up
- low angle
- geen camera beweging
- zacht licht van links* boven
vrouw kijt naar links*boven en zegt : "oh no"

- estabilishing shot
- high angle
- in zoom
- zacht gelijkmatig licht
- extreme close up
- eye level
- geen camera beweging
- zacht licht van recht*boven
godzilla kijkt naar rechts beneden en verdwijnt in die richting uit het beeld
- medium-estabilishing shot
- low angle
- geen camera beweging
- zacht licht van links*
godzilla (links*) pakt blikje en trekt het uit het billboard.shot 17
- estabilishing shot
- eye level
- geen camera beweging
- hard livht van rechts*(vlamen)
godzilla (rechts*) loopt naar v godzilla(links*) toe met blikje.shot 18
- close up
- eye level
- geen camera beweging
- zacht licht van links*
vgodzilla staat links* en drinkt Kingandra** via ritje.
shot 19
- medium shot
- low angle
- geen camera beweging
- zacht licht van links*
man en vrouw springenen lachen.Vrouw wijst naar links *boven.

- medium shot
- eye level
- geen camera beweging
- zacht licht van boven
v.godzilla (links*) drinkt drankje viu ritje,godzilla houdt blikje vast.Hij draait zijn hoofd naar camera toe en lacht